Sunday, June 29, 2014

Ramadhan 1435H

Ramadhan 1435H...Tekad mahu jadikan ramadhan ini lebih baik dari sebelum2 ini..Mana tahu kan entah2 ramadhan ni yg terakhir...Allah...Tekad juga tuk duduk di muo ngan izzat..mama n abah duduk di sg sudah dgn adik2 lain...nasib kau la zat,makan je la ape yg aku masak...ermmm, ape nak buat sepanjang cuti ni? sementara sedang cari kerja,plan nak sambung jahit felt craft, buat quilling, kemas rumah bersih2, nak cat bilik, n paling penting  habiskan baca buku!...dah buat reading corner atau perpustakaan mini dan yg sewaktu dengannya...rasa bangga kejap sbb banyak buku..kejap je bangga tu, pastu rasa teruk sgt2 sebab banyak lg buku x habis bace *lap air mata*....                                                                                                                                    Nak cerite sikit boleh? ermmmm camni cite die,masa abang kahwin dulu, banyak sangat perkara yg menginsafkan aku...contohnya,sejauh mana kita dah capai individu muslim sebelum kita melangkah ke baitul muslim?..Pastu nak didik anak2 ikut acuan Islam sedangkan kita dahulu belum sesungguhnya mghayati n mengamalkan ajaran Islam... Sejauh mana pencapaian anak yg soleh/ah sebelum teruja mencapai pasangan yg soleh/ah? Memang benda ni boleh seiring tapi ketika kejadian bende ni la yg aku terfikir..dan x mustahil mak n ayah jugak trfikir benda yg sama..dan perasaan kehilangan tu sedikit sebanyak mesti ada kan?..huhu memandai je aku ni... ok, untuk walimah pulak, terlalu ramai orang yg  berkorban tuk raja sehari..orang kampung, mak ayah, saudara-mara, adik-beradik, dan keluarga sebelah pasangan.. Jadinya, mesti rasa terharu sangat2 dan terfikir macam mana la nak balas jasa dorang dan terfikir apa yang aku dah buat tuk dorang...                                                                                                                                                  Ok, ape sebenarnya yang aku bak cakap ni?...haha....entah lah nak, makcik pun kurang yakin....ermmmm, sebenarnya nak tekankan tuk baiki diri, islahkan diri tuk menjadi insan yang lebih baik..tuk jadi individu yg kita idam2kan selama ni... dan aku rasa Ramadhan adalah bulan paling tepat tuk buat anjakan paradigma ni...Tarbiyyah sebulan dalam bulan Ramadhan mampu membentuk kita 11 bulan akan datang...haaa, ilmiah tak ayat aku?...haha..ermmm macam tu lah ceritanya...Sekian, cakap saja tarak guna..buktikan wahai hanis!!                                                                                                                                                                                                                                                                                                   *Taip entri pakai phone*                                                                                                                     *madusemalu*                                                                                                                                            *29/6/2014*                                                                                                                                                  *sg sudah*                                                                                                                             

Monday, June 23, 2014

...











p/s: Sedapnya sup kambing ni...momen indah dikurung dan 'dipaksa' makan sedap-sedap...aaarrghh~ 


Madusemalu
8.40pm
Wisma PASTI Malaysia
Gombak
23/6/2014

Friday, June 20, 2014

Thursday, June 19, 2014

Ibu Ketam

Seekor ibu ketam...sungguh dia berjalan mengiring..tetap juga mahu anak-anaknya berjalan tegak...

Seorang wali peneguk arak...tetap jua berkeringat menghantar anak-anaknya ke sekolah tahfiz...

Dua orang tua lelaki dan perempuan menoreh getah..tetap jua mahu pewarisnya memegang stetoskop...

Seorang guru biasa menaiki kereta tua...tetap jua mahu anak didiknya memiliki estet-estet...

Seorang sahabat yang separuh gila separuh siuman...tetap jua mengajak sahabatnya tuk solat berjemaah..

Maka..aku kira, tiada salahnya jika...

Seorang naqibah yang memiliki ilmu setitis air....tetap jua mahu melahirkan mad'u  berilmu seluas hamparan pandangan..

Seorang naqibah yang tersipu-sipu...tetap jua mahu melahirkan mad'u tegas A salah tetap salah!

Seorang naqibah tin kosong..tetap jua mahu melahirkan mad'u padi menunduk berisi...


Itu pandangan dari sudut 30 darjah..

Ini pandangan dari sudut 60 darjah..



Selalunya hati itu dapat disentuh hanya dengan hati...

Mana mungkin hati yang rosak dapat menyentuh hati yang suci...

Mana mungkin hati yang hitam mampu lahirkan hati yg benar2 putih...


Timbang punya timbang

Fikir punya fikir


Persetankan desiran negatif

Bisikan positif diserap

Jika bukan sekarang bila lagi?

Jika sempurna dinanti,

Yakinkah lambat mati?



Bukan butiran terakhir rantai perjuangan
Madusemalu
3.40am
20/6/2014
5.1.3 (2)
KHAR BLMT
Proton City




Wednesday, June 18, 2014

Sayang

Tak semestinya semakin dekat itu tandanya semakin sayang
boleh jadi
Semakin dekat itu tanda semakin tidak sayang
dan
Tak semestinya semakin jauh itu tandanya lunturnya sayang
boleh jadi
Semakin jauh itu tanda semakin suburnya sayang
Jadi
Biarlah menjauh kerna sayang
dan
Sayang walaupun jauh


Madusemalu
Madu mimosa pudica
12.7am
5.1.3 (2)
KHAR BLMT
Proton City


Friday, June 13, 2014

Hijrah

Aku pernah melalui proses Hijrah
Kau pernah??

Dan aku kira hanya orang yang pernah 
Mengalami proses penghijrahan sahaja
Yang mengerti apa yang aku rasa
Kau yang tak pernah mengerti
Apa kau tahu?

Struggle tuk catch-up
Mahu berdiri sama tinggi
Duduk sama rendah

Dan aku rasa aku masih perlukan masa
Dan aku yakin hijrah itu bukan sekali
Hijrah itu senantiasa

Dan mungkin aku perlu berlari
Daripada terus merangkak

Duhai hati
Berbesarlah!
Duhai jiwa
Mantaplah!
Duhai minda
Positiflah!

Tuesday, June 10, 2014

Salam Ta'aruf




Kau mungkin kenal aku dah lama,
1 tahun, 4 tahun, atau lebih,
Kita tidur sama makan sama belajar sama2..

But hey,
People change,
So do I...

Or maybe I not really change,
But u don't know me really well...

Why not we start all over again?
Hi,
I'm Hanis,
I already 23 years old..
Before this,
I was like....ermm well,,like u know me..
But now,
At 23,
I think i've become more serious,
at certain time i'll b serious,
at that time,
Please leave me alone..

Dear,
People change,
So do I...
Or you is the one who didn't change..

Bila nampak aku bad mood,
atau tengah serius memikirkan sesuatu,
don't u dare to disturb me...
Don't u dare to comfort me..
don't u dare to touch me..
aku x suka orang belai2 aku..
even gosok2 tuk tenangkan aku,
aku x suka...
Aku tak suka orang tanya aku kenapa?
ok tak? stress ke?
Well, u can see it,
Why bother asking me?...
Juz leave me alone..
I can survive..
I will survive..
I juz need some time...
Alone..

Dan aku tak suka orang kesian kat aku,
Don't u dare cakap 'kesian hanis'
No! I don't like it...

If u see tears rolling down my cheeks,
again,
Leave me alone,
Don't u dare to comfort n console me,
Or else,
the tears will bcome manja dan taknak berhenti,
So,
Leave me..
Coz after that i'll b okay...

Sometime,
Or maybe everytime when i'm not okay,
I juz need to be wif myself,
things like 'uzlah',
yeah like that,
bcoz at that time,
Im enjoying chichat wif myself,
And wif Allah surely...

Ahha!
One thing,
Even kalau aku down n bad mood,
Aku tak kisah nak berbual bende yang penting2,
Tanya je pape,
Asalkan bukan bertujuan bermanja-manja dan gedik-gedik...
Dan aku masih mampu bergurau,
bergelak ketawa riang gembira,
Act like nothing is happened...


Again,
Hi,
I'm Hanis,
And im 23...

This is my blog..



wait!
Dah sem 8 kan...
tapi proses ta'aruf tu berpanjangan kan?
n im sory for being myself
im sory 4 not being the gud girl
im sory 4 not being the best fren u owez want
but i juz want u 2 know dat i luv u...
whoever wif the title kawan,
kalau sedap sikit sahabat,
lagi sedap 'adik-beradik',
yang aku appreciate this ukhuwah,
dan aku taktau nak tunjuk,
kadang2...
ke selalu?
Entah.

Kalian yang lebih mulia dariku,
Maafkan aku,
Aku sayang semua..



Sunday, June 8, 2014

Ada Masa Lagi (1st Exam sem 8)

Yeay!! dah ade mood 
Dah ade semangat nk study!
exam jam 3.00petang

Bangun pagi terus terjah buku!
Itu dia semangat yg kita mahukan
rupe2nye semangat tu keluar lambat
Tapi ade mase lagi ni

Berusaha yang terbaik hanis!!
Belum terlambat
Nak catch-up 9 bab dalam mase 5 jam!
Woohhaa~

=D

p/s: Please b nice to me Analytical Chemistry.... ^_^

Semester 8





Sepanjang 8 sem aku belajar
Sem 8 ni paling pelik
Sem 8 ni aku rasa sangat cepat berlalu


Dan sekarang...
Study week!!

Dan yang paling pelik
Aku takde nafsu nak belajar
Hilang semua nafsu dibawa angin

Dan aku tak rase takut kalau tak dapat jawab nanti
Tak kesah kalau soalan lagi banyak dari jawapan
Tak kesah berape pointer pun aku dapat
tak pelik ke?

Arghhhh~~x faham diri sendiri
Tapi walau takde mood langsung
Tetap try utk study
Tetap duduk dan study bab demi bab
Sebab tu da tanggungjawab
Dan ianya stress
Sebab takde cinta dalam tu

But..seriously,langsung takde nafsu nak blaja~~
wuaaa~~ 
Berjoging berpeluh-peluh di malam hari
Sebab jiwa kacau
Sebab tak faham diri sendiri yg takde mood nak study

aku : Abah, kite takde mood nk blaja~~ langsung xde mood~~
Abah : Pegilah solat, pastu doa kat Allah...
Aku : ermmmmmm....

Entah jin ape yg dah masuk dalam badan
Eh? salahkan jin pulak
Ke sebab tahu yg pointer tu bukan segala2nya
Dan jugak tak harap posting
Entah! Aku tak tahu puncanya

Mungkin aku rindu kekasih-kekasih di Johor..
Mungkin...








hurmmmm. . . . . . . .