Tuesday, August 19, 2014

Dear diary

buat sesuatu kerana faham, matlamat dan gigit prinsip kenapa nak buat benda tu...sebab jika apa-apa pun yang akan berlaku, tersadung terduduk tergolek terjunam, kau mampu bangun! Experience is the best teacher.. berusaha hanis, kau mampu! #madusemalu #19/8/2014 #usaha tuk jadi usahawan #feeling down #Terharu #MamaAbah #siDia #PMSmungkin

Saturday, July 12, 2014

Assignment Seumur Hidup

Bismillahirrahmanirrahim....Allahumma solli ala muhammad wa'ala ali saidina muhammad...

XX : Awak,, saya ada assignment tuk awak....
XY : Assignment??? errr.....bile nak hantar??
XX : Ermm...tak payah hantar la...best tak?
XY : Best best...tapi assignment apa?





Untuk saya, untuk awak, dan untuk yang namanya Muslim...Ni assignment untuk kita...^__^

Buat RPH dan RPT tuk anak-anak kita...

Sebelum ni kita sibuk merancang elok-elok, mahu beri yang terbaik tuk anak-anak murid, lalu RPH diperuntukkan masa yang banyak...tapi kita lupa nak rancang RPH tuk anak-anak kita...Medan jihad wanita,,pusat jihad wanita,,bermula di rumah....Gelanggang yang kecil tapi peranan yang amat besar...Allahu...

--> Bila kita beri pada Islam..Bukan bermakna kita yang banyak beri tapi sebenarnya kita yang banyak menerima...

Ustazah Wahibah dalam linangannya berkongsi yang dia sangat-sangat tidak sangka dia sudah mempunyai 3 orang anak yang hafiz al-Quran..bukan senang mahu menghafaz..tapi inilah rezeki yang Allah beri bila kita tidak sombong nak memberi pada Islam...Mungkin sekarang tak nampak apa yang kita dapat...sudahlah bekerja tanpa gaji, kena guna duit sendiri untuk bergerak, kena keluarkan duit lagi tuk infaq...Tapi insyaAllah Allah akan balas dengan rezeki yang tidak disangka-sangka!..Allah kurniakan suami yang melayan baik isteri, Allah kurniakan anak-anak yang taat pada kita, Allah kurniakan kebahagiaan dalam kehidupan...

--> Memang Allah akan uji kita dengan ujian tuk lihat keIKHLASan kita dalam memberi....

Oleh itu, ujian-ujian inilah yang menjadikan kita tuk terus thabat dalam perjuangan, dan bukannya makin melemahkan..inilah ribat kita dalam bergelar abnaul haraki...

--> Kita dah memasuki fasa ke4 dan sedang menuju fasa yang ke5

FASA 1 :
Menurut Rasulullah, fasa pertama bagi umat ini adalah ketika Rasulullah masih hidup. Zaman ini sudah berlalu…

FASA 2 :
Kemudian, datang pula zaman pemerintahan yang mengikut cara kenabian. Pada zaman ini, kita dapat lihat bahawa umat diperintah oleh 4 Khulafa’ Ar-Rasyidin. Zaman ini JUGA sudah BERLALU…

FASA 3 :
Kemudian, datang pula zaman pemerintahan kerajaan yang ‘menggigit’. ‘Menggigit’ dalam hadith tersebut bermaksud, mereka hanya menyerahkan kekuasaan kepada keturunan mereka. Kita dapat lihat, pada zaman ini, kerajaan Umayyah, Abassiyah, dan Uthmaniyyah yang berkuasa dengan menggunakan sistem Monarki. Zaman ini JUGA telah BERLALU…

FASA 4 :
Kemudian, datang pula satu zaman, yang mana dunia diperintah oleh pemerintah yang sombong dan bermaharajalela. Dan fasa itu adalah zaman SEKARANG…Kemudian, setelah berlalunya fasa ke4,akan datang pula fasa ke5. 

FASA 5 :
Fasa ke5, dunia akan kembali diperintah mengikut cara nabi berasaskan syariat Islam. Setelah habis bercerita mengenai fasa ke5 tersebut, tiba-tiba Rasulullah diam. Dan DIAM tersebut bermaksud ‘SEJARAH MANUSIA SUDAH TAMAT’


Oleh itu, jadikan diri kita ni insan yang menyumbang tuk mencapai fasa ke 5...Didik diri kita dan didik generasi-generasi akan datang..Kita akan mati, tapi cucu-cucu kita lah yang akan meneruskan rantai perjuangan ni...bermula dengan sapa?? mestilah bermula dengan diri kita...

--> Apa beza yahudi dan bani Israel?

errr....panjang ceritanya..tambah pulak aku dengar dalam keadaan sombong tak mencatit apa-apa...yang aku ingat...bila Bani israel (keturunan yang bertemu Nabi Yaakub) ni taknak masuk palestin, mereka sesat selama 40tahun di luar Palestin...Kalau mengikut Genecology nya, 40 tahun ni 1 tempoh yang habis 1 generasi..maksudnya, generasi bani Israel ni dah habis dah time tu...generasi seterusnya kita sebut sekarang yahudi..yang mana yahudi dah takde keistimewaan-keistimewaan seperti bani Israel dahulu..dan dorang takde hak pun nak masuk Palestin apatah lagi nak merebut tanah Palestin...Wallahua'lam...aku tak kaji, aku hanya dengar dengan sombongnya, kalau silap sila tegur...kalau ada penambahan sila-silalah menambah...dan silalah kaji sendiri..hehehe :p


Jadikan diri kita punca Hidayah
Madusemalu
9.24am
13/7/2014
Wisma PASTI Malaysia
Gombak


*Terima-kasih Moksu....u've inspired me a lot...*

Thursday, July 10, 2014

1435H Ramadhan Kareem Allahu Akram

Setiap ramadhan ada kenangan yang tersendiri..
Ramadhan 1433H berpuasa bersama-sama keluarga INSPIRASI...
Ramadhan 1434H berpuasa bersama-sama warga SMK BUKIT MERCHU...
Ramadhan 1435H berpuasa sebagai musafir ^_^...

Permulaan ramadhan di rumah Sg. Sudah..
Ke rumah muo dengan izat...
kemudian ke Jerantut rumah Hafsah..
Ke Balok bertemu keluarga IMAN...
Ke Tanjung Malim 'menyusah'kan sahabat-sahabat..
Menyeludup dan merempat di rumah mereka..
Tak lupa ke Gombak untuk berKAFFAH...
dan insyaAllah akan dihabiskan sisa-sisa ramadhan..
Dengan berada dekat dengan mama dan abah...=)
Mohon hanis tak gaduh dengan mama selalu...
Sebab muka kami sama...
ok, takde kena mengena..

Moga dapat capai misi untuk ramadhan kali ni..
Jujur sebelum2 ni belum pernah ada lagi misi sebegini..
Misi-misi lain tu ade lar..
errr...maksudku, misi tuk khatam 30 juzuk al-Quran..
Allah~~ betapa teruknya aku..
Sebelum2 ni tak pernah terlintas nak khatamkan..
Kali ni, apabila berbual dgn seorg sahabat..
Baru otak dan hatiku ni terfikir nak buat jugak..
Thanks KERDIL...
Semoga Allah permudahkan DIRIMU tuk menghafaz...

Moga Allah permudahkan jua urusan sahabat-sahabat lain.. ^_^



Madusemalu
11/7/2014
9.48am
Bilik 24jam Library UPSI





Sunday, June 29, 2014

Ramadhan 1435H

Ramadhan 1435H...Tekad mahu jadikan ramadhan ini lebih baik dari sebelum2 ini..Mana tahu kan entah2 ramadhan ni yg terakhir...Allah...Tekad juga tuk duduk di muo ngan izzat..mama n abah duduk di sg sudah dgn adik2 lain...nasib kau la zat,makan je la ape yg aku masak...ermmm, ape nak buat sepanjang cuti ni? sementara sedang cari kerja,plan nak sambung jahit felt craft, buat quilling, kemas rumah bersih2, nak cat bilik, n paling penting  habiskan baca buku!...dah buat reading corner atau perpustakaan mini dan yg sewaktu dengannya...rasa bangga kejap sbb banyak buku..kejap je bangga tu, pastu rasa teruk sgt2 sebab banyak lg buku x habis bace *lap air mata*....                                                                                                                                    Nak cerite sikit boleh? ermmmm camni cite die,masa abang kahwin dulu, banyak sangat perkara yg menginsafkan aku...contohnya,sejauh mana kita dah capai individu muslim sebelum kita melangkah ke baitul muslim?..Pastu nak didik anak2 ikut acuan Islam sedangkan kita dahulu belum sesungguhnya mghayati n mengamalkan ajaran Islam... Sejauh mana pencapaian anak yg soleh/ah sebelum teruja mencapai pasangan yg soleh/ah? Memang benda ni boleh seiring tapi ketika kejadian bende ni la yg aku terfikir..dan x mustahil mak n ayah jugak trfikir benda yg sama..dan perasaan kehilangan tu sedikit sebanyak mesti ada kan?..huhu memandai je aku ni... ok, untuk walimah pulak, terlalu ramai orang yg  berkorban tuk raja sehari..orang kampung, mak ayah, saudara-mara, adik-beradik, dan keluarga sebelah pasangan.. Jadinya, mesti rasa terharu sangat2 dan terfikir macam mana la nak balas jasa dorang dan terfikir apa yang aku dah buat tuk dorang...                                                                                                                                                  Ok, ape sebenarnya yang aku bak cakap ni?...haha....entah lah nak, makcik pun kurang yakin....ermmmm, sebenarnya nak tekankan tuk baiki diri, islahkan diri tuk menjadi insan yang lebih baik..tuk jadi individu yg kita idam2kan selama ni... dan aku rasa Ramadhan adalah bulan paling tepat tuk buat anjakan paradigma ni...Tarbiyyah sebulan dalam bulan Ramadhan mampu membentuk kita 11 bulan akan datang...haaa, ilmiah tak ayat aku?...haha..ermmm macam tu lah ceritanya...Sekian, cakap saja tarak guna..buktikan wahai hanis!!                                                                                                                                                                                                                                                                                                   *Taip entri pakai phone*                                                                                                                     *madusemalu*                                                                                                                                            *29/6/2014*                                                                                                                                                  *sg sudah*                                                                                                                             

Monday, June 23, 2014

...











p/s: Sedapnya sup kambing ni...momen indah dikurung dan 'dipaksa' makan sedap-sedap...aaarrghh~ 


Madusemalu
8.40pm
Wisma PASTI Malaysia
Gombak
23/6/2014

Friday, June 20, 2014

Thursday, June 19, 2014

Ibu Ketam

Seekor ibu ketam...sungguh dia berjalan mengiring..tetap juga mahu anak-anaknya berjalan tegak...

Seorang wali peneguk arak...tetap jua berkeringat menghantar anak-anaknya ke sekolah tahfiz...

Dua orang tua lelaki dan perempuan menoreh getah..tetap jua mahu pewarisnya memegang stetoskop...

Seorang guru biasa menaiki kereta tua...tetap jua mahu anak didiknya memiliki estet-estet...

Seorang sahabat yang separuh gila separuh siuman...tetap jua mengajak sahabatnya tuk solat berjemaah..

Maka..aku kira, tiada salahnya jika...

Seorang naqibah yang memiliki ilmu setitis air....tetap jua mahu melahirkan mad'u  berilmu seluas hamparan pandangan..

Seorang naqibah yang tersipu-sipu...tetap jua mahu melahirkan mad'u tegas A salah tetap salah!

Seorang naqibah tin kosong..tetap jua mahu melahirkan mad'u padi menunduk berisi...


Itu pandangan dari sudut 30 darjah..

Ini pandangan dari sudut 60 darjah..



Selalunya hati itu dapat disentuh hanya dengan hati...

Mana mungkin hati yang rosak dapat menyentuh hati yang suci...

Mana mungkin hati yang hitam mampu lahirkan hati yg benar2 putih...


Timbang punya timbang

Fikir punya fikir


Persetankan desiran negatif

Bisikan positif diserap

Jika bukan sekarang bila lagi?

Jika sempurna dinanti,

Yakinkah lambat mati?



Bukan butiran terakhir rantai perjuangan
Madusemalu
3.40am
20/6/2014
5.1.3 (2)
KHAR BLMT
Proton City




Wednesday, June 18, 2014

Sayang

Tak semestinya semakin dekat itu tandanya semakin sayang
boleh jadi
Semakin dekat itu tanda semakin tidak sayang
dan
Tak semestinya semakin jauh itu tandanya lunturnya sayang
boleh jadi
Semakin jauh itu tanda semakin suburnya sayang
Jadi
Biarlah menjauh kerna sayang
dan
Sayang walaupun jauh


Madusemalu
Madu mimosa pudica
12.7am
5.1.3 (2)
KHAR BLMT
Proton City


Friday, June 13, 2014

Hijrah

Aku pernah melalui proses Hijrah
Kau pernah??

Dan aku kira hanya orang yang pernah 
Mengalami proses penghijrahan sahaja
Yang mengerti apa yang aku rasa
Kau yang tak pernah mengerti
Apa kau tahu?

Struggle tuk catch-up
Mahu berdiri sama tinggi
Duduk sama rendah

Dan aku rasa aku masih perlukan masa
Dan aku yakin hijrah itu bukan sekali
Hijrah itu senantiasa

Dan mungkin aku perlu berlari
Daripada terus merangkak

Duhai hati
Berbesarlah!
Duhai jiwa
Mantaplah!
Duhai minda
Positiflah!

Tuesday, June 10, 2014

Salam Ta'aruf




Kau mungkin kenal aku dah lama,
1 tahun, 4 tahun, atau lebih,
Kita tidur sama makan sama belajar sama2..

But hey,
People change,
So do I...

Or maybe I not really change,
But u don't know me really well...

Why not we start all over again?
Hi,
I'm Hanis,
I already 23 years old..
Before this,
I was like....ermm well,,like u know me..
But now,
At 23,
I think i've become more serious,
at certain time i'll b serious,
at that time,
Please leave me alone..

Dear,
People change,
So do I...
Or you is the one who didn't change..

Bila nampak aku bad mood,
atau tengah serius memikirkan sesuatu,
don't u dare to disturb me...
Don't u dare to comfort me..
don't u dare to touch me..
aku x suka orang belai2 aku..
even gosok2 tuk tenangkan aku,
aku x suka...
Aku tak suka orang tanya aku kenapa?
ok tak? stress ke?
Well, u can see it,
Why bother asking me?...
Juz leave me alone..
I can survive..
I will survive..
I juz need some time...
Alone..

Dan aku tak suka orang kesian kat aku,
Don't u dare cakap 'kesian hanis'
No! I don't like it...

If u see tears rolling down my cheeks,
again,
Leave me alone,
Don't u dare to comfort n console me,
Or else,
the tears will bcome manja dan taknak berhenti,
So,
Leave me..
Coz after that i'll b okay...

Sometime,
Or maybe everytime when i'm not okay,
I juz need to be wif myself,
things like 'uzlah',
yeah like that,
bcoz at that time,
Im enjoying chichat wif myself,
And wif Allah surely...

Ahha!
One thing,
Even kalau aku down n bad mood,
Aku tak kisah nak berbual bende yang penting2,
Tanya je pape,
Asalkan bukan bertujuan bermanja-manja dan gedik-gedik...
Dan aku masih mampu bergurau,
bergelak ketawa riang gembira,
Act like nothing is happened...


Again,
Hi,
I'm Hanis,
And im 23...

This is my blog..



wait!
Dah sem 8 kan...
tapi proses ta'aruf tu berpanjangan kan?
n im sory for being myself
im sory 4 not being the gud girl
im sory 4 not being the best fren u owez want
but i juz want u 2 know dat i luv u...
whoever wif the title kawan,
kalau sedap sikit sahabat,
lagi sedap 'adik-beradik',
yang aku appreciate this ukhuwah,
dan aku taktau nak tunjuk,
kadang2...
ke selalu?
Entah.

Kalian yang lebih mulia dariku,
Maafkan aku,
Aku sayang semua..



Sunday, June 8, 2014

Ada Masa Lagi (1st Exam sem 8)

Yeay!! dah ade mood 
Dah ade semangat nk study!
exam jam 3.00petang

Bangun pagi terus terjah buku!
Itu dia semangat yg kita mahukan
rupe2nye semangat tu keluar lambat
Tapi ade mase lagi ni

Berusaha yang terbaik hanis!!
Belum terlambat
Nak catch-up 9 bab dalam mase 5 jam!
Woohhaa~

=D

p/s: Please b nice to me Analytical Chemistry.... ^_^

Semester 8





Sepanjang 8 sem aku belajar
Sem 8 ni paling pelik
Sem 8 ni aku rasa sangat cepat berlalu


Dan sekarang...
Study week!!

Dan yang paling pelik
Aku takde nafsu nak belajar
Hilang semua nafsu dibawa angin

Dan aku tak rase takut kalau tak dapat jawab nanti
Tak kesah kalau soalan lagi banyak dari jawapan
Tak kesah berape pointer pun aku dapat
tak pelik ke?

Arghhhh~~x faham diri sendiri
Tapi walau takde mood langsung
Tetap try utk study
Tetap duduk dan study bab demi bab
Sebab tu da tanggungjawab
Dan ianya stress
Sebab takde cinta dalam tu

But..seriously,langsung takde nafsu nak blaja~~
wuaaa~~ 
Berjoging berpeluh-peluh di malam hari
Sebab jiwa kacau
Sebab tak faham diri sendiri yg takde mood nak study

aku : Abah, kite takde mood nk blaja~~ langsung xde mood~~
Abah : Pegilah solat, pastu doa kat Allah...
Aku : ermmmmmm....

Entah jin ape yg dah masuk dalam badan
Eh? salahkan jin pulak
Ke sebab tahu yg pointer tu bukan segala2nya
Dan jugak tak harap posting
Entah! Aku tak tahu puncanya

Mungkin aku rindu kekasih-kekasih di Johor..
Mungkin...








hurmmmm. . . . . . . .



Wednesday, May 28, 2014

101 Impian

Bismillahi...Alhamdulillah...



Setiap orang perlukan alasan tuk hidup?? hidup untuk ape? Untuk ape kita hidup?? Soalan klise namun di setiap kalinya muncul soalan ini, minda terjentik, neuron cuba mengaktifkan diri, kening bertemu kening, lalu mulut mula cuba melontarkan bait-bait retorik penyedap aksara...Ahhh,,biar ape pun,,tiap orang perlukan alasan untuk hidup..dan itu hak kamu, segala-galanya berbalik pada hati...ini jalan dan pilihan kita..^__^ Redha itu yang diburu insan picisan seperti kita...

Nah, ini impian aku..Ini alasan aku tuk hidup...ini perinciannya,, sedang lembayung kata kunci lebih besar adalah WAKAF...walau ape pun yang dilakukan, kita perlu wakafkan diri tuk Islam...Allah! Besar makna...

1. Nak hantar mama dan abah pergi tunaikan haji
2. Nak tunaikan haji dengan suami
3. Nak ada perniagaan sendiri
4. Nak tubuhkan PASTI
5. Nak ada rumah sendiri dan guna tuk jemaah
6. Nak ada kereta sendiri
7. Nak ada anak yang ramai yang berjaya kesemuanya
8. Nak anak yang faqih ilmu agama
9. Nak anak yang menjadi pimpinan
10. Nak anak yang boleh bagi ceramah kat masjid
11.  Nak anak yang akhlak tiptop, soleh dan solehah
12.  Nak melancong ke luar negara
13. Nak bawak keluarga pergi melancong
14. Nak anak yang syahid
15. Nak terbitkan novel/buku
16. Nak pergi pondok ke pondok menadah kitab
17. Nak thabat dengan gerak kerja dakwah
18. Perlukan suami yang sefikrah
19. Nak sama-sama dengan suami buat gerak kerja jemaah
20. Nak honeymoon tiap-tiap tahun..dekat-dekat pun takpe..
21. Nak jadi isteri solehah ^___^Y
22. Nak jadi pendidik bersifat murobbi
23. Alamak! anak yang solehah tak capai lagi!
24. Teringin mewakafkan harta tuk anak yatim dan fisabilillah
25. Macam best je kalau buat LASIK dgn Dr. Muhaya
26. Ade butik tuk pakaian muslimah..pakaian luar & dalam..tempat tertutup..biar muslimah tak malu nak pilih2..lepastu harga murah2 je..
27. Cam best je kalau ade swimming pool khas tuk muslimah..takde sorang pun muslimin dibenarkan masuk
28. Memajukan COCAP di persada antarabangsa..woohaa~ =D
29. InsyaAllah jika berkeluarga nanti nak ada usrah keluarga...dengar luahan hati anak2 dan bg nasihat..=)
30. Teringin nak buat family day setiap tahun.. =D

31 hingga 101 ditangguhkan dulu...nanti sambung lagi..insyaAllah....




Wednesday, May 14, 2014

Cemburu!


Aku kenal die
Aku memang kenal die

Kini
Dia berada dalam gerabak itu
Aku berada dalam gerabak ini

Aku yang memilih gerabak ini
Setelah aku memikirkan 
Gerabak mana harus aku huni
Dan ini pilihanku
Dan aku bersyukur

Oh ye
Bukan itu yang aku mahu ceritakan

Kini
Dia bergerak laju
Sudah dua buku dia terbitkan 
Cemburunya aku!

Tulisan dia sudah banyak 
Terpampang di page-page
Dan juga blog2 
Menjadi inspirasi syabab 
Yg sentiasa dahaga sentuhan ilmu

Aku cemburu
Tersangat cemburu
Melihat lajunya dia bergerak kerja

Aku diam....
Aku fikir kembali
Cemburu ini didasari apa??
Aku cemburu sebab aku kenal siapa dia dulu
Dan kini 
Dia sudah menjadi insan lain
Yang jauh lebih baik

Aku mahu jadi baik!
Aku mahu gerak laju!
Aku mahu terus dalam gerabak ini!

AAArrgghhhh~~
Cemburunya aku!!!!
Cemburu yang amat kau tahu??






Wednesday, April 23, 2014

Sentapan

Test organic 2 chemistry
terasa gelabah bila
Dah study pun still x boleh jawab

eh?
Jawab boleh
Betul ke salah
tu belakang cerita
Macam banyak salah 
-___-"

Bila terkial-kial menjawab
Terasa nak tanya kawan

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Dalam kubor nanti boleh tanye kawan sebelah tak ea?





Sekian..

My Sugar Daddy


Bismillahirrahminirrahim....

Allahumma solli ala Muhammad,wa'ala ali saidina Muhammad..


             

Lebiu dedi!

                      

                                          
Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah
Gaji abah dah masuk
Gaji yang tertunda selama 6 bulan!
6 bulan tu...
Alhamdulillah gaji mama cukup
Tuk menampung beberapa bulan lepas...

Gaji tertunda
Akarnya adalah kerana sahabat!
Kes masa bujang lagi
Hingga beranak pinak
Alhamdulillah kes mahkamah sudah selesai
Abah di'announcement'kan sebagai muflis
Alhamdulillah harta2 semua tidak disita
Hanya nama diblack-listkan....

Alkisahnya
Menjadi penjamin tuk sahabatnya
Ya, juga seorang guru
Ya, juga seorang muslim
Dia lepas tangan
Hingga abah terheret sama

Diajak tuk duduk berbincang
Santai sambil menghirup kopi
Namun dibalas hentakan di meja
Lalu beransur pergi...

Ujian itu menjadikan kita kuat!

"Abah rasa kosong hidup ni"
"Abah janganlah cakap macam tu,,xpe bah,,rezeki ada di mana2"
Senyumku meleret pada abah
Asbab mahu sejukkan hatinya
Lalu ke kedai membeli Cloud 9
Aku makan banyak
Beri sedikit pada abah
Walau luaran kutenang
Dalam hati ni dah banjir
I feel u abah!

Sedih bila insan tersayang sedih
Jika mahu digarapkan
Sangat panjang entri ni
Biarlah ia menjadi pedoman
dalam lipatan ingatan kami

Namun, ujianNya yg sedikit ni
Terselit..............
Jap! bukan terselit..
Tapi terlihat banyak hikmahnya...
Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah

Berhati-hati dalam bersahabat
Hidup ini ujian
Ujian kesusahan lebih mudah dari ujian kesenangan
Ujian sebesar proton dalam nucleus!
Sedangkan nikmatNya melangit tinggi
Selalu pandang 'apa yg aku takde'
Sedangkan 'apa yg aku ade'
Jauh bermarhalah-marhalah daripada
'apa yg aku takde'...
mohon kurnia sifat Qanaah...


Senyum;
Madusemalu

Tuesday, April 22, 2014

Ini Aku



Belum saatnya

Jika ditakdirkan bukan kau sekalipun
Aku takkan menyesal
Bersikap seperti ini kepadamu

Aku bukan milikmu
Kau bukan milikku
Aku bukan sesiapa bagimu
Kau bukan sesiapa bagiku

Hina dina;
madusemalu

Thursday, April 17, 2014

Teguran Allah Sepantas Ferrari

Bismillahhirrahmirrahim....

Allahumma solli ala muhammad wa'ala ali saidina muhammad..



Dalam pada kita bertatih menyeru insan lain, Allah juga menyeru pada kita...Allah nak ajar,,Allah nak tegur,,dan Allah nak 'tunjuk' dirinya...

Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah...Allah kurniakan 3 insan hebat sebagai penambah seri semester akhir...

                       
ukhuwwah semanis oreo
                                     

aku mahu rasa apa yg kau rasa...

Allah,,teguran Allah datang melalui sahabat...Janji dengan mereka mahu dating jam 8 malam..kerana ada sedikit kekangan, perjumpaan ditunda kepada selepas jam 12malam iaitu selepas insan2 hebat selesai hal masing-masing...




Dalam pada menunggu jam 12 malam,,syaitan membisik-bisikkan suara-suara halus meminta aku menundakan pertemuan...rasa MALAS dan PENAT tu seakan-akan tumbuh mekar dengan galaknya...setelah difikir-fikir, jemari terus menaip menyampaikan hasrat membatalkan pertemuan....Allah Allah,,insan hebat itu tetap juga mahu meneruskan pertemuan kerana pasti hari berikutnya mereka akan disibukkan dengan hal lain pula...



Aku berasa malu! Teguran Allah datang melaluinya...sungguh aku tidak punya alasan kukuh untuk menunda pertemuan..Mahu menunda atas dasar kasihan pada sahabat sedangkan mereka tidak kisah? Menunda atas dasar mahu menyiapkan projek tahun akhir?? Menunda atas dasar MALAS dan sudah mengantuk?? Shame on you Hanis!

Pertemuan selesai jam 2 pagi...sedar x sedar,,mereka juga mendidikku..


Belek tafsir surah at-taubah ayat 41....Laju deraian itu turun...Sebak....Allahu Allah...Sungguh Allah itu Maha Mengetahui lintasan hati hamba-hambaNya...


                                  

Selak juga surah as-saff ayat 10-11....Allah Allah...


Allah juga memberi amaran dalam surah al-saff ayat 2-3....



Dalam berjuta-juta orang di dunia...dalam beribu-ribu orang di bumi murobbi,,kita yang terpilih...kita ni siapa??? hebat sangat ke kita??...tapi, tapisan demi tapisan, Allah pilih jugak kita...siapa kita untuk kata tidak.,kita bukanlah pemula dan kita juga bukan pengakhir..Maka,tetaplah berusaha! kerna jika bukan menang insyaAllah syahid bertandang,insyaAllah.... T_T

Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah...


Syukur;
madusemalu

Friday, April 4, 2014

#Impian#

Bismillah...
Allahumma solli ala saidina muhammad...

Aku ini anak panah daripada anak panah-anak panah Islam

Bergenang tatkala terkenang,
Aku yang dulu,
Allah pilih tuk berada di jalan ini..

Bercerita dengan mereka,
mengenai Baitul Muslim,
Penyokong atau pendokong,
Pro dan Kontra,
Mahu atau Tak mahu...

Apa yang aku mahukan, Aku mohon agar aku dikurniakan pemimpin yang mengerti jalan juang ini, yang menasihati aku lembut agar terus bergerak tatkala aku lesu, bukan yang menutup pintu tatkala aku mahu laju, Aku impikan pemimpin yang berpegangan tangan mengajakku turun ke kawasan, Sungguh aku impikan itu...Perkenankan dan Permudahkanlah Ya Allah~

#This is serious talk#

Impian;
madusemalu

Saturday, March 29, 2014

Sunday, March 23, 2014

600km++ Jaulah...walimah ooo walimah~~

Bismillah...

Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah...

malam 21/3/2014, hati berasa sedih..
1) Sedih dengan akhlak diri sendiri
2) Sedih sebab kena tinggal ngan family,,dorg semua g rumah abang kat JB (abg baru kawen,,rumah baru)...

Sorok muka bawah bantal lalu mengalirkan butir-butir jernih...muahaha~

Pagi 22/3/2014, sedang bermalas-malasan di atas katil milik KHAR, seorang sahabat merangkap ummi, Hafsah call...gitu gini begitu begini cenggitu cenggini,,terSETUJU la plak nak mengikut mereka ke Johor tuk hadir walimah sahabat, kak Faseha & ust nawwar..Off call,,pejamkan mata,,golek2 atas katil,"Kenape aku setuju ek nak ikutt?? alaaa malasnyee, dah plan nk buat bende lain hujung minggu ni"....

Golek-golek lagi....pejam celik pejam celik..."Mungkin ni cara Allah nak pujuk aku..mungkin Allah nak bagi sesuatu..inilah masanya nak rapatkan hubungan ngan kgkwan..dan inilah masanya tuk aku g walimah ahli dan perhatikan bagaimana proses walimah tu berlangsung"..lompat dari katil! YOSH!

Kak Midah, diba, mimi, hafsah, dan aku bertolak kira-kira jam 8.30 pagi ke johor..menaiki sang kancil,berhimpit-himpit...errr,,sejak bila kami berkira-kira tuk berhimpit?? seronok tahu berhimpit-himpit? sakit pinggang sikit2 tu biase la..x payah nak berkira sangat.. sang kancil lari 100km/h ke atas,,hingga menggigil2 sang kancil...kereta pun perlu ditarbiyyah tahu?...huuu~

Seperti biase secara normalnya aku akan mensyahidahkan diri..Alhamdulillah,,sepanjang perjalanan melebihi 600KM, alunan zikir dan ayat2 suci senantiasa berkumandangan,,membelai2 hati,,dan juga membelai2 telinga...sesekali menjeling sahabat2 yang khusyuk membaca buku,, cemburu menguasai...membaca pesanan ringkas shja sudah membuatkan tekak loya,,inikan pula membaca buku...membujuk hati,aku mengikuti alunan zikir,dan YES! seperti yg dijangka aku syahid lagi... -__-"


Kak Faseha & Ustaz Nawwar...Barakallah~


2.30petang..Alhamdulillah, dengan berpandukan peta dalam kad kahwin, kami mudah mencari rumah kak faseha di Kluang..kelopak jantung kelopak jantung kelopak jantung!! kami disambut dengan kompang! =D ok tipu, kebetulan, sesampainya kami, rombongan dari ust nawwar sedang berarak...kami turut berarak ke rumah pengantin..pasangan pengantin duduk di kerusi sambil menyaksikan persembahan silat (adat johor)..kemudian, pasangan di bawa tuk bersantap atau kita sebut 'makan berdamai' dan 'makan beradab'...sambil bersantap sambil diperdengarkan alunan zikir dari artis jemputan..eh bukan,,tetamu-jemputan-yg-dibayar-tuk-membuat-persembahan...

Sedang kami berhadapan dengan makanan ibarat berhadapan dengan musuh,mengoyak-ngoyakkan daging,mengunyah-ngunyah penuh semangat dan menelan tanpa segan silu...tadaaa!! PU fakhrul datang dengan PA nya...*terus kunyah,,buat2 x nampak,tunduk* *dalam hati dah jerit2*

Allah Allah,,1st time in my life,,g walimah ade ceramah!! Nah kau, PU Fakhrul memberi ceramah sambil tetamu menjamu selera...Allah~~malaikat memayungi majlis ilmu sambil  mendoakan mereka yang hadir...beruntungnya! selesai makan dan snap gambar...lebih tepat lagi,,snap gambar-gambar...then,,.kami pun pulang...

terjumpa kak Zurin...due date bersalin esok..rini sempat jenjalan..

Dalam 1km sebelum masuk highway tuk pulang ke UPSI, teringat akan walimah sahabat di Masai..
"Lambat dah ni, dah pukul 4"
"2jam nk sampai masai, nak g ke tak?"
"Rombongan yang sebelum kita datang tak rumah solehah?"
"tak datang..Jadinya,takde ahli yg datang rumah dia"
"Ya Allah,kesian la takde wakil yg datang rumah dia"

Fuuuh...jemaah kereta bersyura di bahu jalan...buntu seketika...call sahabat lain minta pendapat...Alhamdulillah,akhirnya jemaah kereta bersetuju meneruskan konvoi ke Masai..pada asalnya,,ke Masai tiada dalam tentatif,,perancangan Allah,,kami ke Masai jua..
"Moga kedatangan kita ke rumahya menguatkan lagi ukhuwwah kita"
Vroooommm~~ 120km/h~~ sang kancil memecut....

lebih kurang 2 jam kemudian, kami keluar dari tol Pasir Gudang menuju ke Masai..errr,,,peta kali ni kurang membantu..PENDEKkan cerita,,Allah mudahkan perjalanan kami,diutusnya seorg lelaki bermotosikal memandu perjalanan kami lebih kurang 3km jauhnya...Baiknya Allah,, menghantar bantuan dengan cara yang tak terduga.. Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah... Terkocoh-kocoh mencari dan membalut hadiah dan terus pecut ke rumah Solehah di Kampung Cahaya Baru...

Solehah & Muhammad Hurairah...Barakallah~

Sesampainya kami di sana, orang sedang sibuk menurunkan khemah...malu pulak rasanya...Solehah dan suaminya sedang sibuk membasuh periuk belanga di belakang rumah..kedatangan kami disambut mesra oleh solehah dan keluarganya..duduk-duduk dan minum, belum lagi panas punggung, azan maghrib berkumandang...berpamitan meminta izin tuk pulang,,kami diberi bungkusan makanan yang banyak..makanan bungkusan tu dipanggil 'BERKAT' dlm bahasa johornya...Allah,,kami dimaklumkan hari jumaat bernikah,hari sabtu walimahnya..tiada bersanding,,tiada makan berdamai...simple! terkedu aku seketika...Almaklumlah,,aku didoktrinkan di johor walimahnya meriah,perlu ade silat,perlu ade baling gula2,perlu ada tol,perlu ada persembahan,perlu ada DJ,perlu ada lagu-lagu,macam2 la lg...tup tup,,aku jumpa walimah yang simple begini...fikiran terus melayang,,berfikir-fikir seharusnya bagaimanakah walimah aku berlangsung??...ermmm~

Usai bersalam-salaman dengan pengantin dan keluarga pengantin, kami meneruskan perjalanan pulang...oh ye! 1 lagi destinasi kami,,Seremban! ke rumah seorang lagi sahabat, Ayuni....Setelah aku syahid dan bangkit, syahid lagi..kami pun sampai di seremban,,jam menunjukkan detik 11.30malam..Disambut penuh hangat oleh ayuni sekeluarga,dijamu spagetti,bersihkan diri..dan booom! hanyut dalam alunan al-mulk...meluruskan kembali tulang-tulang belakang...

23/3/2014...
Layanan VIP, setaraf layanan hotel gamaknya family ayuni kepada kami..Allah,malu...usai bersarapan dan tanpa membasuh pinggan kerana dilarang sungguh sungguh oleh ummi ayuni, sempat kami menerjah ke Tasik...tasik ape entah namanya...snap gambar-gambar dan terus bertolak pulang...
"Jemput datang lagi rumah kami..jangan serik nak datang"...Allah,,hangatnya pelukan mereka...

2 jam kemudian Alhamdulillah kami selamat sampai ke Tanjung Malim,UPSI...dengan kenangan yang tersemat rapi di lipatan ingatan...moga jaulah ini Allah redha..moga jaulah ini merapatkan hubungan kami..moga jaulah ini menunaikan hak seorang sahabat...Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah...

try test pelamin kak Fasehah...


YangPenatMenaip;
madusemalu







Tuesday, March 4, 2014

Nikmat Hidup Bujang


Bismillahirrahmanirahim...

Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah...

Bersyukur dapat menghadiri 1 majlis ilmu, isi kandungan berkaitan akademik..Walau pada asalnya TERLUPA ada perjumpaan, Alhamdulillah ada sahabat yang mengingatkan..Penceramah, cikgu Nizam, memberikan perkongsian dan peringatan yang berguna...

"AKADEMIK NOMBOR 1, JEMAAH BUKAN NO 2"


Letakkan akademik sebagai agenda Jemaah


1. Jika dalam jemaah ada kesusahan, maka PASTI ada keseronokannya juga....maka, cari!! jangan tunggu...

2. apa prinsip kamu???? tergaru-garu kepala...ermmmm ape ek?? macam banyak...tapi nak pilih yang mana??..rase2nye dulu dalam kem suka tanya soalan prinsip hidup ni,,alaaa ape ek??

PRINSIP : WAKAF DIRI UNTUK ISLAM!

Allah..beratnya rasa menanggung prinsip hidup ini..inilah prinsip hidup Murobbi cikgu nizam yang kini merupakan prinsip hidupnya juga...W.A.K.A.F....Maksudnya, segala yang kita ada kita sumbang untuk islam..badan, darah, rumah, kereta, anak, isteri, suami, keluarga, hatta nyawa sekalipun...betapa kita ini hanya pinjaman,kita tak punya kita..aku tak punya aku...kita kepunyaan Islam...

Baru diminta membayar yuran sudah berkira-kira, baru diminta buat kerja last minute sudah mengeluh, baru terasa hati dengan sahabat sudah menjauh, baru terasa penat sedikit sudah berkerut..J.A.U.H...jauh sungguh dari W.A.K.A.F...sentap~!

3. Bila berat hati nak hadir program-program, cek balik hati! sebab apa? Sebab Allah yang gerakkan hati hamba-hambanya untuk hadir dalam majlis ilmu..Jadi, bila kita tak hadir majlis ilmu, maknanya Allah tak pilih kita untuk termasuk dalam golongan yang hadir dalam taman syurga tu...apa masalah kita sebenarnya?? cek balik hati...cuba paksa diri lakukan kebaikan..

"Bilamana hati berat untuk hadir ke program jemaah, di saat itulah waktu yang tepat untuk kamu pergi ke program jemaah"

4. Cari perkara yang dapat MENAMBAH NILAI dalam diri kita...contohnya, kita memang pandai memancing.. kita SELALU memancing, berjam-jam, berhari-hari memancing..bukankah ini sudah membazir masa dan kita tidak dapat sesuatu yang baru..Jadinya, cikgu Nizam berpesan agar setiap masa kita cuba cari ilmu baru yang boleh menambah nilai dalam diri kita...

5. Sedang cikgu Nizam berkata-kata....dia terdiam...sejenak...

"Jujur saya katakan, selepas saya bernikah, ujian buat saya , dah x macam dulu ibadah sunat yang dilakukan"

Diam...memang bernikah itu banyak manisnya, namun yang KURANG MANIS juga tidak kurang hebatnya..ujian kekangan masa,ujian nikmat bahagia, ujian kesusahan...semuanya ujian..jadinya, nikmatilah saat-saat bujang... =) terbace entri Insyirah Soleha mengenai "Saat Engkau Bujang" membuat aku berfikir-fikir...ayuh contengkan timeline kehidupan bujang dengan perkara2 yang bilamana kita sudah bernikah, kita tak malu untuk mengimbaunya dan menjadi pembakar semangat untuk mengulanginya kembali... ^_^


6. Sepanjang pengisian oleh cikgu Nizam, anaknya Redha yang berumur setahun lebih berjalan-jalan di sekeliling kami,,bermain-main seorang diri,,redha dengan dunianya sendiri..Sesekali redha terkedek-kedek ke arah cikgu Nizam, memaut kaki abinya...Cikgu Nizam dengan mulut yang masih memberi pengisian, mengangkat redha ke pelukannya sambil meneruskan bicara....Puas! Bila merasakan puas, Redha minta diturunkan dan dia kembali ke dunianya semula,,bermain-main,,berlari-lari kegirangan,,entah ape agaknya yang difikirkan Redha =)...

Beberapa ketika, Redha datang semula ke cikgu Nizam, meminta diangkat..sesudah didukung, dia menarik kopiah abinya..Abinya memakaikan kopiah ke kepalanya..Redha tarik kopiah dan memakaikannya ke kepala abinya kembali..sesudah itu, Redha tanggalkan pula cermin mata abinya...Cikgu Nizam dalam meladeni Redha, bicaranya tetap diteruskan...Allahurobbi~~



Sengetkan kepala~~ =)


Alhamdulillah..selesai menghadiri KURSUS PRA PERKAHWINAN...ada ketikanya merasakan seakan tersilap hari menghadiri kursus ini...namun, ada ketikanya terasa memang sudah tiba masanya...Apa yang pasti, baru ku sedar besarnya tanggungjawab dan peranan seorang isteri...Belum lagi memikirkan yang jauh-jauh, memikirkan bahawa setiap masa perlu melayan suami dengan sebaik-baiknya dan patuh segala arahan dan kehendaknya membuatkan aku rasa yang aku belum bersedia...oh kejap!! silap ayat...membuatkan aku rasa yang aku PERLU BERSEDIA...lebih positif bukan bunyinya?? =D

BERSEDIA...aku kira persediaan perlu dari sekarang,,walau calonnya masih misteri nusantara.... ^_^

Walau apapun, semua perkara yang dilakukan adalah kerana Allah...


CalonMenantuBakalJenazah;
madusemalu