Tuesday, October 16, 2012

Bulatan Gembira 2

Bulatan Gembira 2
Along banyak tersengguk-sengguk
daripada mengangguk-angguk
sampai saat ummi tak larat dah nak kejut
Maafkan along Ummi

Sudahlah Along tak revise
tak buat 'homework' ummi
Boleh pula tidur dengan lena sekali
ummi tanye, along jawab
'takde idea'
Astaghfirullah

Malam kita berbulatan
Kita sentuh surah al-Muddasir
Walaupun mata along tengah nyawa-nyawa ikan
tapi along dapat jugak input tau ummi

Maksud surah al-Muddasir:

 1. Wahai orang Yang berselimut!
2. bangunlah serta berilah peringatan dan amaran (kepada umat manusia).
3. dan Tuhanmu, maka ucaplah dan ingatlah kebesaranNya!
4. dan pakaianmu, maka hendaklah Engkau bersihkan.
5. dan Segala kejahatan, maka hendaklah Engkau jauhi.
6. dan janganlah Engkau memberi (sesuatu, Dengan tujuan hendak) mendapat lebih banyak daripadanya.
7. dan bagi (menjalankan perintah) Tuhanmu, maka hendaklah Engkau bersabar (terhadap tentangan musuh)!
 "Kualiti Petugas Islam"
errrrr
time ni along betul2 x mampu bukak mata
apa yang penting untuk mengejar kualiti
dalam bergelar abnaul haraki
yang pertama adalah
Aqidah yang jelas dan mantap
KEFAHAMAN
tak semua orang yang berjuang itu atas dasar kefahaman
tak semua yang pergi berhimpun itu atas dasar aqidah
maka rugilah jika semuanya atas dasar adat dan semangat 
Aqidah itu umpama akar tunjang
baik akarnya, baiklah seluruh pohon

Penyokong dan Pendokong
mana satu pilihan hati?
Op Cos (of course) la nak jadi pendokong kan?
namun........
sejauh mana pendokong itu mendokong?
dan sejauh mana penyokong itu menyokong?
ya, memang pendokong itu penyokong
dan penyokong tak semestinya pendokong
TAPI
yang bergelar pendokong ini adakah betul-betul 
sedang mendokong???
dan tanpa disedari yang penyokong itu 
sudah seperti pendokong
muhasabah diri seketika...

Hehehe
along rugi sebab tak dapat banyak input
macam angah, alang, dan ucu
jadinya
ummi buat la entry pasal ni
cerita balik
heeeee sory~~

sory so much of so many
like a lot and very very most 
sory and i'm sory

='(


 

No comments:

Post a Comment