Sunday, January 8, 2012

Selamat Hari Jadi Sayang

Bukan 1;
Bukan 2;
dan bukan 3;
Tapi tak tahu berapa;
Mungkin 'beberapa';
Walaupun tak seberapa...

errrr....2 tahun = 21 tahun ????
"Kenapa makin tembam ni Hanis?.."
"Eh, ni Hanis ke??"
"Hai bulat"
Alhamdulillah,, tanggal 2/1/2012 genaplah umur saya 21 tahun...Jujur, berdebar-debar dan takut juga menghitung umur yang akan berganjak ke 21 (skg da 21 pun ^^)...Alhamdulillah masih diberi peluang menghirup oksigen.. Nmaun, seakan-akan tidak percaya cepatnya masa berlalu meninggalkan zaman kanak-kanak yang menjilat-hingus-bila-keluar...Terasa betapa tidak serasinya dgn umur 21...

21 tahun : Hai Hanis,,selamat berkenalan..Diharap kita dapat bekerjasama dengan baik untuk                     tahun ini..dan saya sentiasa membantu awak sepanjang perjalanan ini...
          Hanis : Errrr,,awak ke 21 tahun?? Bila awak sampai??.. Cepatnya...(Teragak-agak nk jemput
                     masuk rumah)... Emmm,,masuklah.. Maaf, Saya x prepare ape pun utk awak...

Allah, Allah....bila direnung,,saya berasa sedih dengan pencapaian diri sendiri...kematian semakin dekat...Amal yang dikumpul sudahkah cukup sebagai bekalan??...yakin dengan dosa yang banyak sepanjang 21 tahun sebagai pelakon di pentas dunia, cukupkah solat taubat yang dipersembahkan?...Tidak! tidak cukup! Andai malaikat maut datang membawa perkhabaran kematian, saya yakin yg saya belum bersedia... Apa tidaknya, hidup sehari-hari bergelumang dengan dosa, zina hati, zina mata, lupa Allah, banyak ketawa, bersangka buruk, bangga diri, bergurau, kecilkan hati kawan, tak call mama dan abah, dan yang sama waktu dengan dosa-dosa yang lain....
Hanis : Eh laa,,, Izrail ke??... eh kejap ea, tunggu kejap je, nak update status kat FB jap nih, pastu baru saya solat taubat dan mintak maaf kat semua...
Kalaulah boleh ditangguhkan waktu kematian, saya yakin tiada siapa yang akan volunteer nak mati awal.. kalau nikah awal tu ye la ramai yang nak... Menyedari hakikat seorang daie, sudahkah aku berjaya menghampiri ke arah itu?.. jauh lagi rasenya.. dakwah fardiah pun masih sangkut-sangkut... Allahurobbi~.. 

--> Dipendekkan ceritera, saya mulakan tahun baru 2012 dan umur 21 tahun dengan azam mahu memperkuatkan diri dgn amal ibadah & melakukan perkara yg mndekatkan saya dengan Allah  (semua orang nak macam ni kot).. Ok ok,, yg special casenye, saya nak KURANGKAN BERAT BADAN..jangan gelak!!..saya serius...Ok saya TIPU yang saya TAK KISAH kalau orang panggil saya gemok, tembam, n sewaktu dengannya..eh betullah, saya TAK KISAH kalau ade orang panggil camtuh, maksud saya, saya TAK KECIK HATI langsung...Apa yang saya KISAH adalah untuk mengurangkan berat...(mesti korang cakap, ADA AKU KESAH?? kan?^^ )
  
--> Dengan ini, saya mengumumkan saya akan mengurangkan berat badan bukan untuk menjadi model KHAR tetapi supaya saya lebih bersemangat untuk beribadah, menyenangkan saya untuk menutup aurat, meningkatkan keyakinan diri, dan supaya tidak membazir beras di rumah.. (bakal suami kena redha & terima saya seadanya ^^)
 
 --> Seinfiniti terima-kasih kepada sahabat saya, mizah&aisyah dan juga Hidayah(UKM) yang telah mengepost tentang birthday saya di blog mereka. Thanks sahabat, ana uhibbukum fillah... Maaf atas dosa yang saya lakukan wahai sahabat, tidak pernah berniat untuk mengguris apatah lagi menyakiti..niat di hati memberi kasih sejati...namun di tengah2nya pasti terselit makan hati....Namun, insyaAllah, akanku lafaz nama kalian satu-persatu dalam doaku...kernaku yakin,, DOA CONNECTING PEOPLE...=)

**Post tunggang-langgang..Moga saya diberi ketenangan untuk menjawab paper 3P esok hari..Moga Allah permudahkan urusan saya dan juga sahabat2 lain**