Monday, May 9, 2011

Entri Suka-Suka =D

Bismillahirrohmanirrohim....=)

                    Assalamualaikum kengkawan...hehehe, Alhamdulillah pada 1/5/2011 saya selamat sampai ke Muar dalam keadaan yang tidak mabuk..Yahuuu~! satu kejayaan yang cukup besar bagi saya. Ngehehe...da lama sampai baru nak wat entri ni ek..erm biar la...=p Okay,,tak mau wat mukadimah panjang-panjang....ikutilah kisah yang mendebarkan ini...

Kronologi Sebuah Kisah Mistik

okay, ni la dia khazanah yang telahpun diterbangkan ke muar. Banyak kan?? Biasalah perempuan =) ...Tapi, beg yang besar tu penuh dengan buku tau....hehehe nak buat perpustakaan mini kat rumah...jemputlah datang ea...=)
Yezza~ mereka ni ditinggalkan di Perak..eh Hulu Selangor lar...mereka menumpang di rumah sewa Aisyah...thanks Aisyah =) Jasamu Dikenang...okay,,sem 2, ada 2 beg besar, sem 3 3 beg besar...maknanyer, sem 8 ada 8 beg besar la??? aigooo =O
Nyum3...ya, hobi saya adalah mengumpul lemak...ooops! he3...Terima-kasih banyak2 kepada ex-roomate saya iaitu Miza Mohamed...=D sedap3....Coklat sempena,,,perpisahan????? huh, tiada perpisahan dalam erti persahabatan...n_n.....

Okay, saya dah bersedia nak berlepas...Alamak, tertinggal beg khazanah negara pulak....

Beerrrkk~~! Alhamdulillah kenyang3....ce teka ni lembu bakar ke,,abu bakar ella?? he3 tolong gelak sikit....ok cukup...ni sebenarnya ayam bakar dengan arnab bakar....He3 seronok3...Kejadian berlaku pada malam 1/5/2011... =) Hari pertama sampai Muo...

Gambar itik gembo2 ni dengan yang kat bawah ni, Zahin(6 tahun) yang tangkap...

Sebahagian itik-itik yang sedang berbahagia tanpa perlu menyiapkan assignment...=) (Tolong senyum)
Tatadaaa~~ Inilah dia telur-telur itik yang sudah dimasinkan yang siap tuk dihantar kepada Pembeli. Alhamdulillah, setakat ni, tempahan paling banyak adalah sebanyak 1000 biji..*nak promote sikit...Kepada sesiapa yang berminat bolehlah menghubungi di talian 012-9414760...AMARAN: Sila Call kerana Mama Saya Takde Kredit...

Aucaaak?? Comel kan? Ni lah anak arnab kesayangan mama...huh saboo je lar, jeles tau pagi2 lagi dah dengar mama berbual2 ngan arnab ni...ayat yang biasa dan acap kali digunakan: "Alalalala comelnyer, comelnyer....eeeee geramnyer, comelnyer comelnyer" (sila baca dengan intonasi yang mendayu-dayu) haa, jeles x? jeles kan? =(

Mereka ni adik-beradik...Sangat lincah,,bila terlepas, susah nak tangkap balik...Pengajaran, minumlah susu dugroo....(sila senyum).....tapi kan, mereka memang sangat syumeeeel kan, kan?? eee rase nak gigit je...

Ha??? Apa ni???  Ni la baby arnab yang baru berumur 2 hari...Birthday mereka 8/5/2011...Ada 5 ekor semua sekali...macam anak tikus kan??

Ini pulak campuran kapas yang abah letak dan helaian bulu-bulu mak arnab tadi...terharu bila tengok mak dia sanggup gugurkan bulu dia sebagai tilam untuk anak-anak dia...Terharu ='(....

Hehehe gambar senget...sila sengetkan kepala anda untuk paparan yang lebih jelas...em, nilah mak arnab tadi....Kasihan dia tau, tadi dia kena cirit-birit...kesian sangat2...Sebelum2 ni,,bila arnab kena cirit-birit, hari tu jugak dia mati...Tapi Alhamdulillah, tadi macam okay je lagi...Ce bayangkan kalau mak dia mati,,sape nak susukan baby2 dia?? Ha, mesti baby2 arnab tu pun mati jugak kan?? =( Harap2 esok mak arnab ni makin sihat, InsyaAllah...

Ha, yang ni keluarga arnab yang lain pulak...Adik-beradik mereka sebenarnya ada 8 orang ekor, tapi sekor da mati tinggal 7 ekor, mama selalu berbual ngan mereka-mereka ni lah...saboo je lar...

Ha, ni lah ibu mereka...Pandai ibu arnab ni jaga anak kan? takdelah dia buang anak dia kat dalam tong sampah ke, kat sungai ke, dalam lubang tandas ke...Dia jaga anak dia elok2 je sehinggalah anak2 dia membesar sebagai seekor juara....(ok, x nak senyum x pe)

MasyaAllah...comel sangat2 mereka neyh! Bila bukak je 'pintu' 'rumah' mereka, mereka terus berpusu-pusu nak dibelai...he3 mungkin mereka mintak makanan kot....

Tengoklah ni~~ Comel kan??


Comel3....Geram3....rase nak picit-picit je...heeeee~ =D

Ha ce perhatikan...ada seekor anak arnab yang mata merah....mata hitam sebenarnya dominant, mata merah recessive...sebab tu, ramai anak arnab ni bermata hitam...okay, teori ni dinamakan TEORI CIKGU HANIS..please take note...
Arnab yang hujung tu sebenarnya baru lepas putus cinta...Biasalah orang remaja baru putus cinta, mestilah sedih...tapi jangan risau, nanti saya nasihatkan dia eh??

Inilah dia antara arnab-arnab dan juga itik-itik yang ada di rumah saya...ada banyak lagi jenis-jenis arnab tapi susahlah nak tangkap gambar mereka, mereka suka tergedik-gedik bila dipegang =(....mereka rasa terancam kot...kesian mereka....Okay, rasa2nya dah takde pape yang nak dibebelkan lagi, he3 mengarut je anis kali ni ek?? Jangan marah....geram xpe...=)....ermmm,,cuma beberapa hari kebelakangan ni saya rasa iman saya sakit dan lemah, perlu dihantar ke wad ICU secepat yang mungkin...Ya, saya sedar itu...Bangkitlah wahai Hanis...Bila saya nak buat sesuatu perkara, terlintas di fikiran..."Alaa, cuti kan lama lagi, ada lagi 4 bulan"...Sedarlah wahai Hanis, kita x akan pernah pasti kita mampu menikmati sinaran matahari pada esok hari...Beribadahlah seperti hari esok kamu akan meninggal, dan bekerjalah seperti kamu akan hidup 1000 tahun lagi...Ya, mudah bagi mulut untuk menuturkannya...Mujahadah itu pahit...dan pahit itu ubat...dan yang pasti, HIJRAH SANGAT MENUNTUT PENGORBANAN....Bersabarlah duhai hati...

p/s: Nenek tanya: Between you(saya la tu,anak ke-2) and Izzat(anak ke-4), who is more younger? (AMARAN: Sila Alih Bahasa Kepada Bahasa Jawa).....Okay, motif??? He3 nenek mungkin menyampaikan maksud yang tersirat yang berbunyi : "Anis Comel"........(sekarang sila muntah hijau)

Kasihani Iman Itu Wahai;
madusemalu

2 comments:

  1. ok! amaran: sila jemput sy ke rumah anda ye. salam

    ReplyDelete
  2. jangankan jemput...jemput-jemput pun sy sediakan...red carpet??? no hal....he3 =)

    ReplyDelete