Wednesday, March 30, 2011

Kenangan Malam Pertama

Bismillahhirrohmanirrohim.....

             Assalamualaikum sahabat2 yg saya kasihi...Alhamdulillah dan segenap puji-pujian hanyalah untuk Allah, tuhan semesta alam dan juga atas segala nikmat yg diberikan-Nya yg terlalu banyak sehinggakan sekiranya 7 lautan dijadikan dakwat dan semua pohon di dunia dijadikan pena,,masih tidak mampu untuk menyenaraikan nikmat2 yg Allah kurniakan kpd kita....Selawat dan salam untuk junjungan besar nabi Muhammad s.a.w....

           Alhamdulillah,,dalam kesibukan,saya masih diberi peluang untuk mengikuti Kem Hijrah Mahasiswa
yang sebelum ini diberi nama Kem Hijrah Remaja (HIJRI)...Kem ni berlangsung selama 3 hari dari 25/3 hingga 27/3/2011....Alhamdulillah,banyak sangat input dan pengalaman baru yang saya dapat...Tapi rasanya kalau nak cerita di sini alamat tak siaplah assignment saya...adoiyai~~ -_-"

          Jadi apa kena mengena ngan malam pertama ek?? hoho saje je nak buat kalian rasa HOT kejap...so,apa2 yang pertama tu selalunya sangat2 special kan?? hohoho...apa yg kalian fikirkan sekarang ni?? mesti kalian tengah fikir kali pertama menuntut ilmu kan? kan? hehehe poyo jek...OK ok,,straight to da point,,malas r nak belok2 ni sebab ASSIGNMENT tengah banyak~~!! Actually, kali pertama yang saya nk highlightkan di sini,,adalah kali pertama KENA GIGIT PACAT ...errr lintah ke pacat ek?? saya x pasti lar,,niat memang ada nak cari pasal lintah dan pacat,,tapi ASSIGNMENT tengah banyak~~!! yang penting,,pacat tu gigit kat area dekat ngan bibir...haish~~ gatal gak pacat ni...lalalala~

           Saya memang lah tersangat sangat amat geli dengan haiwan yg bernama cacing,ulat,lintah,pacat,dan family serta genus dan kingdom yang seangkatan dengan mereka...X kesah lar apa orang nak kata,,gedik ke ape ke...tapi da memang saya geli...alaarh sapa suruh wat mindset camtuh...hahhaha...saya da berusaha untuk tidak geli terhadap makhluk Allah ini,,lagipun sayakan lagi BESAR dari mereka,,tapi apakan daya,,saya masih belum mampu mengatasi rasa kegelian yang amat terhadap mereka...terlintas di fikiran,,"Bagaimana mahu menjadi rantai2 perjuangan Rasulullah,,bagaimana mahu menjadi srikandi Islam yang x gentar dalam berjuang menegakkan Islam sedangkan pacat yang kecil itu pun aku tidak kuat menghadapinya??"....emmmm -_-"

             Seorang kenalan memberitahu saya bahawa Allah telah memberitahu kepada lintah dan pacat ini dua hari sebelum manusia masuk ke hutan@ ke kawasan mereka,,jadi lintah dan pacat ni sebenarnya mereka memang dah bersedia untuk menghisap darah manusia...Subhanallah,,patutlah saya lihat binatang itu sabar menanti kami di tepi2 lorong jalan dalam hutan...Subhanallah....betapa Allah itu maha Kaya dan Maha Pemurah...sedangkan ulat dalam batu pun boleh hidup...Setiap makhluknya itu sudah ditetapkan rezeki,,walaupun mereka tidak meminta...Allahuakbar.....dan bukan saya kedekut untuk tidak menderma sedikit darah tetapi saya masih geli akan makhluk itu...maafkan saya wahai lintah dan pacat...tetapi jika Allah kata "Kunfayakun", maka jadilah,,akhirnya tanpa saya sedari pacat itu menikmati darah di bawah bibir saya sedang saya leka menangis sambil menulis wasiat ketika slot Pengembaraan Seorang Mujahid yang memerlukan kami bangun seawal 4am untuk mendekatkan diri pada-Nya....


             Jika hendak diceritakan lagi pengalaman2 lain,,saya kira masa amat mencemburui saya,apa yang penting kem ini mengajar saya banyak perkara iaitu:
1.) Pentingnya Ta'aruf dan Ukhuwwah kerana kedua2nya membentuk Ummah
2.) Pentingnya kepimpinan kerana kepimpinan juga membentuk Ummah
3.) Amalkan solat dhuha
4.) Amalkan Qiamullail serta solat di awal waktu
5.) Allah lah pusat kehidupan kita
6.) Berubah menjadi lebih baik!!! kerana saya memang nak jadi baik!!! =D

            Picture speaks louder than words...so guys,,enjoy these pictures..i'm sorry coz there's no caption as I have too much ASSIGNMENTS...muahahahaha.....







        

p/s: Manisnya ukhuwwah yang dibina atas dasar cinta kerana Allah...Saya sayang sahabat2 saya...Saya sayang saudara2 seIslam saya yang lain..Saya rindukan pertemuan,,pertemuan yang mendekatkan saya kepada  Sang Pencipta,, Allah subhanahu wata'ala....Allah lah pemilik cintaku....InsyaAllah...=)

wasalam....


Saya sayang awak sangat-sangat;
madusemalu