Saturday, January 8, 2011

Ujian Lebih Berat++

Bismillah...

Assalamualaikum dan salam bitara....=)

           He3 mlm ni kan,,rase2nye nk smbng balik r pasal cite tiket,,nk smbg jgak...ngeee~
hari ni hari sabtu jadi,,pg tadi ade klas silat cekak!! huhu smgt mmg membara nk blaja silat cekak..tp 1st day an,,x blaja buah-buah silat lg,,juz briefing n lantik ajk trtinggi...
     
           Sebelum abg (cewah) tenaga pengajar sampai,,lewat 1 jam kot...kami pun berborak..lumrah seorg guru,,mmg peramah setiap masa...heee =D....aq pn berbual ngn seorg sahabat ni,,nme die Ima,,tua staon dri aq...asal muo gak..dulu skola maahad muo...pertemuan kami sgt unik! kat spital muo time wat medical check up...1st time nmpk beliau,,aq da jatuh hati ngn perwatakan beliau....InsyaAllah solehah orgnye...aq mencintai beliau kerana Allah....hik3 =).....

            Cerita punye cerita,,sampai la bab tiket....nk tau x??? klo nk tau dengar la ni....klo x nk aq x pakse...he3....kes Imah lg kronik dari kes aq...sgt kasihan time dgar crite shbatku ini...dlam 1 malam yg hening,,Imah telah trtinggal bas,,cermin mata pecah,,handphone hilang,,n kena tipu tiket bas...segala puji-pujian bagi Allah...Subhanallah~  Ni cerita time nk balik raye tauu~~
 
            Cerita bermula apabila Imah nak solat dulu sebelum bas sampai...Imah dah tunggu bas lebih kurang 1 jam tau...tp kerana rasa x enak klo naek bas sblum solat sedangkan ade masa tuk brsolat sblm naek bas,,jadi imah pn pergilah solat seorg diri...bag yg mgndgi phone n duet n etc dipertanggungjawabkan kpd shbtnye yg laen....solat punye solat,,,,sekembalinya Imah ke tempat kejadian....waaaaaa~~~!! bas da tinggal Imah....camne ni??? jaoh tau nk blik muo dari slangor...Ya Allah camne ni?? Ummi Imah x tahu jalan nk ke bustand 2,,mgkin tdak biase jln jaoh...Imah trase sgt terkilan krna sbnarnye ade musolla yg dkat shje dri tmpt mnunggu bas,,,Imah x tahu n pergi solat di musolla yg agak jaaaoooh...
 
           Dengan empangan yg pecah,,air mata berlinangan,,Imah menelefon ummi dan sempat mgatakan die tertinggal bas dan tros mematikan panggilan coz terlalu sebak...Imah asyik terfikir trpkse beraya di perhentian bas,,,waaaa~~ dah lah Imah byk beli present tuk family die....kasihan amat kan~~ huhu klo aq lah kat tmpat kjadian,,,air mata lah jawabnye,,,air mata & wanita x dpt dipisahkan....setelah esak tangisnye reda sdikit,,Imah pun ke kaunter tuk tanye de tiket lg x?? Alhamdulillah tiket de lg n die harus membayar harga tiket spt harga biase walhal Imah x perlu bayar blik sbb waktu pd tiket lama 2 bleh dianjak...mknenyer,,Imah x perlu beli tiket baru sebenarnyer...

           Eh mane cermin mata Imah ni?? Ya Allah..cermin mata hilang...cari punyer cari...Aduh~~ luluh hati bila terlihat cermin mata yg disayangi serta kanta yg baru diganti mggunakan duit sndiri PECAH!! ye,,aq sgt memahami ketidakselesaan apabila org rabun mcm kami tdk memakai crmin mata...aduhai,,sudah jatuh ditimpa tangga pula....haa,,bila mase phone Imah hilang?? Phone Imah hilang mase da nk smpai bustand muo coz Imah smpt text ummi die mgatakan die da nk sampai...Mungkin phone 2 tercicir di dlm bas krn keadaan yg gelap..,walau apapun Alhamdulillah Imah sampai di muo dgn slamt...dan dpatlah Imah beraya di umah~~ yyiiiippii~~!!!

           Dalam satu malam sahaja..pelbagai kejadian bleh berlaku kan?? mmg malang tdak berbau,,tp kte seharusnyer menyediakan payung sblum hujan,,janganlah sudah terhantuk baru terngadah....sesal dahulu pendapatan,,sesal kemudian tidak berguna....eh??? haha aq sudah menyimpang sedikit...pe salahnyer~~~ igt Karam Singh Walia je ke bleh berperibahasa.....xp

            Iktibar dari cerita shbat aq ni,,sentiasalah berbaik sangka dgn Allah...Sungguh,,Allah Maha Mengetahui....pengalaman yg sgt2 berharga ape,,,bkn sng nk ade pglman cmni....selain itu,,bersabar dlm setiap dugaan n musibah yg menimpa,,Allah x akan uji kita klo kite x mampu...lgpun bile Allah uji kite maksudnye,,Allah saaaaayg sgt kat kite.....errmmm,,,kite mmg makhluknye yg lemah,,,sntiasa mgharapkan pertolongn dariNya....Allahuakbar!

            Hancur luluh hati punah,
            Mengenangkan nasib yg menimpa;
            Kuakui aku insan yang lemah,
            Hanya kepadaMu aku meminta...

         Wasalam....


Salam sayang;
madusemalu






          

No comments:

Post a Comment